V tom období zrovna probíhal nejdůležitější měsíc v muslimské kultuře, a to svátek zvaný Ramadán, jeden z pěti pilířů islámu. Během tohoto měsíce se muslimové postí od úsvitu až do západu slunce (s výjimkou dětí, těhotných žen a těch, kterým to zdraví nedovolí). O tomhle svátku jsem měla už předtím nějaký povědomí, ale poprvé jsem se s tím setkala právě až v Dubaji. Po celou dobu svátku jsem s obdivem pozorovala, jak se během celého dne Arabové zříkají nejen jídla, ale i vody. Přesně tak, během Ramadánu se postí od jídla i jakékoliv formy pití. Ještě víc jsem ale obdivovala tu crew, která to zvládala i během létání, to fakt klobouk dolů.
Z pohledu práce letušky byl tenhle svátek tím nejlepším obdobím, jaký jste mohli na palubě zažít. Jelikož se většina cestujících (záleží, do jaké destinace jste zrovna letěli) postila, ubyla nám práce se servírováním jídla a call belly se smrskly na minimum. Když pak nastal západ slunce, postící se pasažéři a crew ukončili svůj půst takzvaným Iftarem. Iftar je jídlo, kterým se prolomí celý den postění a tradičně se skládá z vody a datlí. Catering Emirates vždy v období Ramadánu chystal na palubu letadla pro cestující malé krabičky s datlemi. A těch se já nemohla nabažit. Byla to jediná chvíle, kdy jsem během letů ani pohledem nezavadila o všechny oříšky z first class, čokoládky z business class a ostatní dezerty. Ty datle byly bezkonkurenčně nejlepší, jaký jsem kdy ochutnala.
Byla to taky jediná doba, kdy se crew nehandrkovala o tom, kdo pracuje míň a kdo víc. Jakmile nastal čas půst ukončit, crew se odebrala dát si Iftar a my ostatní, co jsme půst nedrželi, jsme bez uštěpačných poznámek pobíhali po kabině a nosili jídlo těm pasažérům, kteří už dychtivě čekali na svůj Iftar. Celkově na sebe byli všichni milejší, v Dubaji se konala spousta akcí a oslav (samozřejmě vše až po západu slunce) a každý se s přívětivým úsměvem zdravil nebo loučil se slovy "Ramadan Kareem", což v překladu znamená něco jako ‘štědrý Ramadán’.